lauantai 4. maaliskuuta 2017

Rukiinen vuokaleipä

Yöleipuri leipoi taas;) 
Illalla totesin, että aamuksi ei ole kummoisia määriä leipää ja eilen leivotut sämpylätkin lähes loppu. Pataleipä olisi ollut yksivaihtoehto, mutta jostain syystä innostuin sitten väsäämään kaapin tarpeista rukiista vuokaleipää. Ihan myöhäisillalla. 
Taikina on vähän sellainen summanmutikka vaihteeksi eli enpähän sen tarkemmin mitannut paljonko laitoin.

Rukiinen vuokaleipä

2,5dl vettä (kädenlämpöistä)
1 ps kuivahiivaa
n. 1dl pellavansiemenrouhetta
1 tl suolaa
n. 1rkl siirappia
n. 6dl ruisjauhoja ja vehnäjauhoja yhteensä sen verran, että tulee sopiva taikina(ruisjauhoja himppu vähemmän kuin vehnäjauhoja)
öljyä n. pari ruokalusikallista

Pinnan voiteluun
siirappivettä (pieni määrä vettä ja siirappia sekoitetaan)

Pinnalle 
Isoja kaurahiutaleita 

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen suola, siirappi ja öljy. 
Sekoita osa jauhoista ja kuivahiiva ja lisää seokseen. Vaivaa taikinaa ja lisää pellavansiemenrouhe ja jauhoja sen verran, että tulee sopivan tuntuista taikinaa. Jauhomäärä on yhteensä n. 6dl. 
Alusta taikina hyvin ja nostata liinan alla kaksinkertaiseksi. 
Leivo pöydällä leiväksi ja nosta hyvin voideltuun pitkään vuokaan. Kohota. 
Voitele siirappivedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita. 
Paista uunissa alatasolla 200c noin 40 minuuttia. 



Tuntui maistuvan tuolle isännälle, joka maistoi yhden palan. ...ja kohta haki lisää.















Tämä vuoka ei olekaan ollut minulla vielä kauan ja ostin tarkoituksena tehdä yhtä monimutkaisempaa herkkua, mutta se jäänyt toistaiseksi tekemättä. Aiemmin tänään leivoin vain rusinapitkoa sekä voisilmäpullia. 






Kunhan saan aikaiseksi yritän tehdä tällä vuoalla kaksiväristä kakkua, eli keskellä on ruskea sydänkuvio ja muuten kakku on vaalea. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti