keskiviikko 20. tammikuuta 2021

Haukea savustaen

Se on pikku hiljaa alettava lisätä tänne niitä reseptejä, jotka tuhoutuivat toisaalta. Ensin voisin aloittaa niillä, jotka ovat itsestäni parhaimpia eli ohjeet, joissa on järvikalaa tai sieniä. Eli niitä mitä voit itse kalastaa tai poimia. 

Meillähän  järvikalaa syön vain minä tai tyttöni. Mitenkään päin tehtynä se ei muille kelpaa. Siinä on ruotoja. Väärä maku. Lähes aina savustamme hauet ja ahvenet ja hyvin pitkälti niitä tulee syötyä siinä rannalla heti kun ne saa savustimesta ulos. Pidemmälle ne ei välttämättä ennätä. 

Tuo oma savustin on avotulen päällä oleva pönttö ja vain sillä saan mielestäni hyvää savukalaa. Kokeiltu on kaupan savustuspussia kotona sähköuunissa, mutta oli ensimmäinen ja viimeinen kerta niin. Koti haisi savulle, mutta kala ei maistunut. Joten savustan siis vain mökillä. Ja sitä tässä talvella odotellessa. 

Itse suolaamiseen ja savustamiseen löytyy sitten monta vaihtoehtoa ja kukin voi sitten valita sen omansa. Itse tykkään suolata suhteellisen reippaalla kädellä ja jonkun ohjeen "suolaa kevyesti" ei ole minun juttu, mutta sinun voi olla. Annan sen suolan olla useamman tunnin. Savustuspuruina käytän itse haketettua tervaleppää, mutta voi olla, että sinä taas tykkäät käyttää jotain toista. Ja nimenomaan kalalle. Oma asiansa on taas millä puruilla savustat lihat, linnut ja muut. Makuasia, jonka voi mielestäni omaan makuun sopivaksi saada vain testaamalla. Ja se kuinka kauan niitä kaloja savustaa riippuu ihan kalan koosta ja olen huomannut, että avotulelle ajoittain vähän muustakin. Tarkista tilanne kun arvioit menneen oikean ajan. Pienet kalat eli ahvenet tulee hetkessä ja isoissa kestää noin 40 minuuttia. Riippuu kalasta ja onko kokonainen kala vai file. 

Palataas itse resepti puoleen. Itse siis tykkään savustaa kalan ja siivota sen sitten ruodottamaksi ja heittää nämä siivotut palat sitten keittoon tai kastikkeeseen. Tai menee ne ihan vain uusien perunoidenkin kanssa. 

Savustus on myös valitettava oikotie sille etten osaa fileoida kalaa ruodottomaksi:( 

Mennään oheiseen kuvaan sillä helpoimmalla reseptillä, koska tällainen nyt löytyi tiedostoistani. Koska menossa kesäkuun alkupuoli niin salaatit ei ole omalta kasvimaalta ja perunatkin ihan kaupasta. Eli keittele vaan uudet perunat sen peratun haukisavukalan kanssa. 










Vaihtoehto 2. on tehdä savukalakeitto niistä peratuista paloista. Nyt mietin kerronko tarkan reseptin vai vain ehdotuksen. Itselläni kun se tilanne voi olla, että mennään niillä mitä on. Pärjäilen mökillä useamman viikon käymättä yhtään missään. Siis kaupassakaan. Tällöin minulla on varmasti mökillä ainakin perunaa, porkkanaa ja sipulia mausteiden lisäksi. Haukikeittoon tulee ehdottomasti kermaa ja aitoa voitakin. 

Valmistele keittoainekset(peruna, porkkana ja mitä muuta kovaa pitkän keittoajan tarvitsevaa sinulla onkaan) ja keittele ne lähes kypsäksi. Kuullota sipulisilppua ja lisää keittoon. Maustamiseen käytän itse kalaliemikuutiota tai kasvisliemikuutiota ja mustapippuria. Lopuksi laitan mukaan kerman, voita sekä peratut savustetut haukipalat ja maustan suolalla. Tämähän on peruspohja itselläni, koska näitä on aina. 

Mukaan voi heittää oman makunsa mukaan herneitäkin tai vaihtaa tai lisätä sipuliksi kevätsipulin tai ruohosipulin. Sitruunanmehua, tilliä. Se yksi pikkujuttu voi muuttaa oleellisesti ruoan makua. 

Ja se mistä minä tykkään, voi olla ettet sinä tykkää. Jos laittaisin tähän keittoon korianteria se olisi pilalla. Korianteri maistuu mielestäni saippualta, mutta jotkut siitä tykkää kovasti. En vaan ymmärrä miten. Olen ravintolassa epäonnekseni ottanut korianterilla maustettua lohta ja vaikka kiltisti syön aina kaiken niin tuota en voinut syödä. Ehkä se korianterilla maustettu haukikeitto on sinun juttusi. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti