torstai 27. elokuuta 2015

Mangoldi


Tänä kesänä istutin maahan mangoldia ja elämäni ensimmäistä kertaa pääsin testaamaan tätä ulkonäöllisesti kaunista kasvista.
Ruokatesti 1 oli pohjalla jonka totesin jo toisessa yhteydessä erittäin hyväksi ja päätin tehdä mangoldin lehdistä täytettyjä kaalikääryleiden tapaan. Itse mangoldin varret pienin pieniksi paloiksi sisälle tulevaan täytteeseen. Lopputulos oli erittäin herkullinen vaikka mieheni epäilevästi katsoi (joo-o, koekeittiöni on joskus epäonnistunut ja pahasti maun suhteen) mangoldin lehtiä pöydällä ja ihmetteli mitäs lehdykäisiä ne nämä on ja ei kai niitä syödä... Kun ruoka valmistui otti sitten lisääkin.

Mangoldi on itselleni uusi tuttavuus, joten en tiedä varmuudella kasvaako sama puska ensi kesänäkin. Jostain luin mangoldin olevan kaksivuotinen. Kaksivuotiset ei vaan välttämättä kaikkialla talvehdi. Tosin sitruunamelissa talvehti minulla ensimmäisen talven viime talvena ja on tänä kesänä uskomattoman iso pusikko. Ehkä mangoldikin tekee saman ja aloittaa aikaisin keväällä kasvunsa. Persiljoitahan minulla kasvaa kaksivuotisina ja ne edelliskesän persiljat kasvavat aina seuraavana keväänä hyvin nopeasti kun itse siemenestä istuttaen itämisaika on tuskastuttavan pitkä. Nähtäväksi jää miten tämän kanssa käy.


Mangoldin lehdet ovat näin upeita! Itse varsi näissä omissani on punainen kuten raparperissa ja sen ennätin jo pilkkoa ennen kuvan ottamista. 








Kaalikääryleiden tapaan tehdessä mangoldiin voi tehdä mielensä täytteen ja kääriä sen mangoldinlehtien sisään ja nostaa lehdet vuokaan ja paistaa uunissa noin 200 asteessa 50 minuutin ajan. 
Itse käytin täytteessä jauhelihaa, tomaattimurskaa, sitruunaa, lihaliemikuutiota, ruokakermaa sekä maustoin suolalla ja mustapippurilla. Pinnalle juustoraastetta sekä raastettua sitruunankuorta. Ei paha näin, mutta olisi voinut olla tietysti vähemmän jotain täytettä. 


Kaikkia ihania reseptejä voit käydä katsomassa sivustolla www.ideakeittio.fi ja siellä kohdasta reseptit. 

Tämäkin vasemmalla oleva mangoldikääryleresepti on tulossa sivustolle:)













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti