sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Kasvimaan talvehtijat

Talvehtijat

Kun kuopsutat kasvimaatasi talvikuntoon tiedäthän kasvisi, jotka kasvavat samasta taimesta myös ensi kesänä ja ehkä seuraavinakin kesinä? Omassa kasvimaassani talvehtijoita ovat ruohosipuli, sitruunamelissa, viinisuolaheinä ja persilja. Ehkä jatkossa mangoldikin.


















Omat persiljani kasvaa kaksivuotisina. Jos kukkisivat toisena vuotena ne voisivat siementää ja kasvaa taas seuraavana vuonna. Kukkiminen ei ole kuitenkaan tuonut tulosta omassa penkissäni, joten istutan vuosittain lisäsiemeniä, jotta aina keväällä saan aikaisin uutta persiljaa. Edellisvuotena istutettu persilja kun kasvaa nopeammin kuin samana vuonna istutettu. Lumettomana talvena persilja näytti olevan hyvin vihreää ja poimittavaa ihan talvellakin.

Tässä persiljapenkki lumien sulettua keväällä 2015.

























Myöhempään kesään persilja kasvoi isommaksi ja loman aikaan oli ennättänyt rikkaruohojakin ilmestyä.


















Sitruunamelissa talvehti viime talven ja kasvoi tänä kesänä huikean isoksi puskaksi. Jos elää ensi kesään niin tuohan tarvitsee oman kasvulaatikon! Tässä kuvassa sitruunamelissa on ihan kesän alussa matalana tuuheana puskana.


















Tässä puska hiukan lisää kasvaneena ja ei se kasvu tähänkään loppunut. Tämä tilanne oli jo kesällä heinäkuun alkupuolella.

























Viinisuolaheinää minulla on talvehtinut jo vuosia niin kotona kuin mökilläkin. Ei paljoa tarvitse kasvaakseen. Ihan Lidlistä ostetuista ruukuista olen nämä istuttanut aikoinaan. Tuntuvat tuuheutuvan vuosi vuodelta, joten kohta olen kesäaikaan omavarainen näistä.


















Ruohosipulihan on varmasti monen puutarhassa ja itsellänikin sitä on ollut kotona ja mökillä jo vuosikausia. Talvehtii takuuvarmasti.


















Tulevaksi talveksi jätän maahan myös mangoldin, jonka odotan ja toivon myös talvehtivan ja tuottavan ensi kesänä nopeammin satoa. Mangoldista en ollut tullut ottaneeksi pihakuvaa kun se oli komeimmillaan. Täytyy tyytyä näihin pelkkiin mangoldilehtikuviin.


















Reseptejä, joihin on käytetty näitäkin raaka-aineita löytyy sivustolta www.ideakeittio.fi , jonne kirjoitan itse reseptejä tunnuksella erakkorapu. 
Esimerkiksi tekemäni persiljavoi löytyy osoitteella: https://www.ideakeittio.fi/reseptit/persiljavoi
Persiljavoi sopii niin lihalle kuin ihan voileivän päällekin makuvoiksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti